Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Játék és testmozgás

2010.11.23

A megfelelő tréning és táplálkozás mellett, a testmozgás és a játék is nagyon lényeges, és hozzájárul a kutyád egészségéhez és kiegyensúlyozottságához.

- Testmozgás

Ideális esetben, a lakásban tartott kutyának naponta legalább 3 sétáltatásra szüksége van, amiből az egyik legyen legalább 30 perces, de jobb, ha 1 órás. Ha lehetséges, póráz nélkül is hagyd szaladgálni egy ideig.

Ha a kutya a kertben lakik, akkor se feledkezz meg róla. Naponta egyszer vidd ki őt is, hiszen a sétáltatás nem csak a mozgásról szól, hanem arról is, hogy új területeket fedezhessen fel a kutya, és találkozhasson más emberekkel, állatokkal.

- Közös játék

A játékok nagyon jó eszközök arra, hogy fejleszd a kutyád mentálisan, fizikálisan fitten tartsd, és jól szórakozzatok, illetve megakadályozd, hogy unatkozzon. Vannak azonban olyan játékok, amelyek nem jók, melyek rossz szokásokra tanítják az állatot. Az alábbiakban bemutatjuk a nem javasolt, és a javasolt játékokat. Az utóbbiak azok, amelyek fejlesztik a képességeit, és jó hatással vannak a kettőtök kapcsolatára is.

Rossz játékok

Ezek a játékok kerülendők, amennyiben nem akarsz egy olyan kutyát, aki viselkedési problémákkal küszködik, és ő tartja magát a falkavezérnek (azaz nem hagyja magát fegyelmezni).

1. Birkózás
Reflex, erőnlét és koordináció az, amire tanítja a kutyát, ellenben arra is megtanítja, hogy hogyan használja az erejét és a fogait - akár ellened! Ez a játék megtanítja neki, hogy ellenálljon és küzdjön veled! Ugye nem ezekre a dolgokra szeretnéd nevelni?

2. Üldözős játékok
Sosem szabad kergetned a kutyádat. Ez alárendelt pozícióba helyez téged, hiszen te követed őt. És ami a legfontosabb, megtanítja a kutyádnak, hogy elszaladjon előled minden olyan esetben, amikor valami olyat kívánsz tőle, amit nem szeret.
Ha mindenképpen ragaszkodsz ehhez a játékhoz, kergessen ő téged!

3. Felcukkolós játékok
Sose provokáld az állatot, és ne engedd másnak sem, hogy ezt tegye.

Ez a lista természetesen nem teljes, mielőtt új játékba kezdesz vele, mindig gondold át azt a kutya szemszögéből. Valóban azt tanítja neki, amit szeretnél?

Jó játékok

1. Hozd vissza azt, amit én szeretnék! (Lásd még: Gyere ide!)
Legelőször is, meg kell tanítanod a kutyádnak, hogy melyik játéknak mi a neve. Ez nem nehéz feladat, és megtanítható a klasszikus játék során.

1. Vedd a játékot - dobd közel a kutyádhoz, és mond neki, "Hozd ide a LABDÁT!" hangsúlyozva a szót LABDA.
2. Ha visszahozza a játékot, nyúlj érte, és mondd neki: "Add ide a LABDÁT!"

Játszd így a játékot több alkalommal, ügyelve arra, hogy ugyanarra a játékra mindig ugyanazt a nevet használd. Ha úgy érzed készen áll, dobj el egyszerre két játékot! És mondd neki, "Hozd ide a CSONTOT!". Ha a rossz játékot hozza oda, ismételd meg elölről a játékot. Ha a jó játékkal jön vissza, dicsérd meg!

BÓNUSZ - Tippjeink:

- Teniszütő segítségével messzebbre tudod ütni a labdát!
- A kutyák számára a piros szinte láthatatlan, nehezíthető a feladat!

2. Bújócska
Ez egy olyan játék, amibe a család többi tagja is bevonható. Emellett, megtanítja a családtagok nevét a kutyának. Legjobban 2 vagy több emberrel játszható, de akár egy fővel is remek szórakozást ígér!

Ha egyedül játszol a kutyáddal, kövesd az alábbiakat:

1. Vezesd egy másik szobába.
2. A fejedet a szobába dugva mondd neki, "Buksi, gyere!", majd szaladj el a látóköréből és bújj el.
3. Dicsérd meg és jutalmazd, ha megtalált.

Két emberrel:

1. Az egyikőtök - Csabi, a kutyával marad a másik szobában. A másik családtag - Ági, fog egy jutalomfalatot, megmutatja a kutyának, hagyja, hogy megszaglássza azt.
2. Ezután Ági elbújik.
3. Csabi mondja neki: "Buksi, keresd meg Ágit!"
4. Dicséret és jutalmazás, ha megtalálta.

Először mindenképpen rövid távolságokban, és könnyen megtalálható helyekkel játszzuk a játékot. Hagyjuk, hogy a kutya megtanulja a szabályait, célját. Ha nem talál téged, szólítsd a nevén, segíts neki!

 
 

 

Képgaléria


Utolsó képArchívum

Naptár
<< Szeptember / 2019 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 82491
Hónap: 1363
Nap: 48