Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kutya-nevelési tanácsok - alapelvek

2010.07.01

Kutya nevelési tanácsok - alapelvek

A kutya nevelését nem szabad a legbonyolultabb dologgal kezdened. Szépen fokozatosan. A sikeres idomításhoz nyújtanak segítséget az alábbi alapelvek.

Az idomítás nemcsak az alapvető kommunikációt segíti, mellyel jobban megérthetitek egymást, hanem sok örömöt is okoz. Az együtt töltött idő remek szórakozássá válhat mindkettőtök számára, ha az alábbi alapelveket szem előtt tartod:

1. Szórakozás: az engedelmességre tanítás nem feltétlenül szigorú szabályok követését jelenti. A kutya ugyanis nem tudja az okát, hogy miért tanítjuk. Emiatt úgy kell megtanítani neki a parancsokat, hogy ő azt szórakoztatónak és érdekesnek találja.

2. Következetesség: mindig ugyanazt a parancsszót használd az azonos viselkedés előidézésére, különben a kutyád összezavarodik! Amennyiben kialakítasz bizonyos szabályokat, következetesen alkalmazd. Nincs kivétel!

3. Időzítés: akkor és pontosan akkor, és azon a helyen dicsérd a kutyád, amikor és ahol valami jót csinál. Mindig közvetlenül akkor szúrd le, amikor valamit rosszul csinál. Amennyiben akár a dicséret, akár a leszidás később történik meg, mint a tevékenység, akkor nem lesz hatással a kutyára, illetve rossz hatást ér el, mivel ő arra a cselekvésre fogja érteni, amit akkor éppen végez.

4. Jutalomfalat: Amikor kutyád valamit jól csinál, ne csak szóban dicsérd, hanem mindig adj neki jutalomként valami apró finomságot! Te is jobban örülsz egy csokival egybekötött dicséretnek, mintha csak annyit mondanak neked, hogy "Ügyes vagy!".

5. Szünetek: A kutya nem tud túl sokáig összefüggően koncentrálni, ezért mindig tarts a tréningek között szünetet! 15 perc tréning, 5 perc szünet!

BÓNUSZ - Tuti tippek:

- Tréningezd a kutyád, amikor éhes
, jobban örül a jutalomfalatnak, így hatásosabb tudsz lenni!
- A parancs bonyolultsága: mindig az egyszerűtől haladj a bonyolultabb feladatok felé. Kezd a nevelést az alábbi parancsszavakkal és eljárásokkal, ebben a sorrendben, így lesz a legkönnyebb dolgod: "Ül!", "Figyelj!", "Nem!", "Feküdj!", "Marad!", "Gyere ide!", "Indulás!", "Állj!"
- Mindig pozitív élmény legyen a tréning befejezése, azaz csináltass a kutyával egy olyan feladatot, amit meg is tud csinálni, dicsérd meg, és adj neki jutalomfalatot. Soha ne fejezd be a tréninget úgy, hogy leszúrod a kutyát, amiért sokadszorra sem tudta végrehajtani a kitűzött feladatot.

 
 

 

Képgaléria


Utolsó képArchívum

Naptár
<< Szeptember / 2019 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 83681
Hónap: 1440
Nap: 48