Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tanácsok, amiket tudnod kell a kutya etetésével kapcsolatban

2010.07.01

Tanácsok, amiket tudnod kell a kutya etetésével kapcsolatban

 

A kutya egészségének megőrzésének érdekében nagyon fontos, hogy milyen táplálékhoz jut hozzá. Ezért, habár ez a kérdés egyszerűnek tűnhet - csak lekapunk egy kutyaeledelt az áruház polcáról, és már meg is van oldva a probléma - ne így járj el. Megfontoltan, tájékozottan cselekedj, hiszen a kutya fejlődése és jó közérzete múlik rajta.

5 alaptanács:

1. Napi kétszer etesd a felnőtt állatot.
2. Sose hagyj kinn egész nap ételt.
3. 15 perc után vedd el az ételt, ezzel elkerülhető, hogy válogatós legyen, illetve segíti megakadályozni az elhízást.
4. Sose adj forró ételt, vagy hideg vizet. A legjobb a szobahőmérséklet mindenből.
5. Röviddel az etetések előtt és után ne végeztess aktív munkát a kutyával, bélcsavarodás okozhat. Ha étkezés után kiviszed elvégezni a dolgát, ügyelj arra, hogy könnyű esti séta legyen.

Most pedig, lássuk a 3 leggyakoribb kérdéskört a kutya etetésével kapcsolatban, és természetesen a helyes válaszokat:

1. Milyen ételt kapjon? Szárazeledel? Házi koszt? Konzerv? Esetleg otthon készített kutya étel? Melyik a legjobb? Mit nem szabad ennie?

- Napjainkban a szárazeledel tűnik a legpraktikusabb, legegyszerűbb, és legolcsóbb megoldásnak. A szárazeledel mellett ritkábban, de etetheted konzerv típusú eledellel is. Ezek általában magasabb fehérjetartalmúak, de ugyanakkor magas víztartalmuk miatt nem olyan táplálóak, mint a száraztáp, azaz több mennyiség szükséges belőlük ahhoz, hogy a kutya jóllakjon.

- Ha időd, energiád engedi, egészítsd ki a táplálékát egyéb, kifejezetten a kutya számára otthon elkészített ételekkel, úgymint hússal és főtt zöldségekkel. Ez esetben pontosan tudod, hogy mit evett a kutyád. Honlapunkon sok receptet és ötletet találsz arra, hogy hogyan készíts megfelelőt számára.
Ha hetente egyszer-kétszer általad készített ételt kap, jó kiegészítést jelent majd a boltban készen kapható tápokhoz. Azonban elkészítésük időigényes, és nem tartalmaznak olyan koncentrált mennyiségben tápanyagokat, mint a kutyaeledelek, ezt mindenképpen vedd figyelembe a táplálási szokások kialakításakor.

- Házi koszt: az ember által saját fogyasztásra készített ételek általában erősen fűszerezettek, a kutya számára ezért nem megfelelő, ha ezzel tápláljuk. Rontja a szaglását. Habár azt gondolhatjuk jó neki, hogy kap abból, amit mi eszünk, ő ezt nem igényli. Szilánkosra törő csontot se kapjon, megakadhat a torkán.

BÓNUSZ - Tuti tipp! Ügyeljünk arra, hogy ne etessük túl az állatot, a túlsúlyosság problémája az állatok körében is egyre gyakoribb, ami nem jó a kutya számára. Könnyebb nem elhizlalni egy kutyát, mint az elhízott állatot lefogyasztani. Ha bordái kitapinthatóak, az jelenti a megfelelő tápláltságot.

2. Milyen gyakran és hogyan változtassuk a táp típusát?

A kutyák sokkal kevesebb ízlelő bimbóval rendelkeznek, emiatt nem igénylik azt a fajta változatosságot a táplálkozásukban, mint az emberek.

Habár a kutyák hosszú ideig fogyaszthatják ugyanazt a típusú táplálékot, bizonyos időközönként azért változtasd a kutyatápot, válts gyártót, hogy megtaláld a megfelelőt, illetve alkalmazkodj életkorához. A kutyák különböző életszakaszokban eltérő összetételű táplálékot igényelnek. Például a kölykök számára nagyon fontos magasabb fehérjemennyiség bevitele, hogy jobban fejlődjenek, mely a felnőtt kutya számára ugyanez a mennyiség betegségeket, veseproblémát idézhet elő. A vemhes állat táplálék igénye jelentősen megnövekedik, hiszen már több száj helyett eszik.

Váltáskor fokozatosan szoktasd hozzá az új típushoz. Néhány napig 1/4-ed részt az új, 3/4-ed részt a régit tartalmazza a tápláléka, majd fokozatosan növeld az arányokat. Egyes kutyák akár ennél is lassabb változtatást igényelhetnek, néhány esetben 2 hét is lehet, mire átszoknak az újra.

Vizsgáld meg az összetevőket, és koncentrálj az új elemekre. Figyeld a kutya bőrét, bundáját, étvágyát, energiaszintjét, hangulatát, szagokat, testsúlyt, ürüléket (annak méretét, gyakoriságát). Ha negatív változásokat tapasztalsz, térj át másfajta tápra.

3. Milyen összetevőket tartalmaz egy jó kutyatáp? Mit nem szabad tartalmaznia?

Ahhoz, hogy megalapozott döntést hozhass, tudnod kell, hogy mely hozzávalók jobbak. Ha megnézed a termék címkéjét, az alábbi összetevőket keresd: csirkehús, pulykahús, hal, zab, rizs, birkahús, napraforgóolaj, zöldségek. A jó kutyatáp első 4 összetevője ne valamilyen típusú mag legyen, hanem hús vagy fehérje. Vitaminok és zsírsavak szintén jó összetevők: az E vitamin, omega 3 és 6 zsírsavak. Ezek nagyon fontosak az egészséges bőr és bunda érdekben.

A következő összetevőket nem szeretnéd viszontlátni a kutyatápban: fehérje, amely az alábbi elemekből nyerődik, de azok aránya nincsen meghatározva: csirke melléktermékek, szója, glutén. Ezeket nehéz megemészteni, és ha hosszú távon ezzel táplálják a kutyát, az egészségkárosodáshoz vezethet. A cukor szintén kerülendő. Tartósítószert ne tartalmazzon.

Arról is győződj meg, hogy az elsődleges összetevő hús, és nem egyéb származék. Ha például csak csirke szerepel a címkén, mint fő összetevő, akkor a csirke alatt minden csirkerészt értenek. Ez tartalmazza tehát a bőrt, a lábat, azaz a nem teljes értékű tápanyagokat is. Ellenben, ha csirkehús szerepel, akkor csak a valóban fehérje dús, tápláló részeket. Ez biztosítja azt, hogy a kutya megfelelő mennyiségű fehérjét kapjon, ne melléktermékeket.

És végezetül ne feledd:

A legfontosabb, hogy mindig olvasd el a címkét az összetevőkről. Tájékozódj szakértőktől, állatorvostól, tenyésztőktől, ha bizonytalan vagy. Ha bemész egy kifejezetten kutyatápokat áruló boltba, szintén hasznos tanácsokat kaphatsz, az itt dolgozók általában jól ismerik a termékeket. Válassz olyan gyártót, aki alaposan teszteli a termékét, és célja, hogy optimális minőségi összetevőkkel dolgozzon.

A megfelelő táplálék nagyon fontos a kutya számára. A betegségek megelőzésében fontos szerepet játszik, sok esetben a gyógymódot jelentheti. Az állatorvos csak évente egyszer látja a kutyát, ellenben te vele vagy minden nap. Lényeges tehát, hogy figyeld a kutyád, általánosan hogy, hogy van, illetve a reakcióit, az egyes tápokra. Ha változik az étvágya, nem eszik annyit, mint korábban, fakul a szőre, az intő jel lehet, olyan jel, amire fel kell figyelned, ha bekövetkezik.

 
 

 

Képgaléria


Utolsó képArchívum

Naptár
<< Szeptember / 2019 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 89106
Hónap: 1032
Nap: 40