Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fej-, fül-, fog- és körömápolás

2011.06.29

Sokan nem gondolnák, hogy a kutyák fülét, fogát és egyéb részeket a fején ugyanúgy szükséges tisztítani, ápolni, mint az emberek esetében. Ezzel nagyon sok bajt kerülhetünk el, s főleg megelőzhetjük őket. Mivel mindegyik testrész kényes és érzékeny, nem árt, ha előtte alaposan felkészülünk!

 

 

A testápolás a kutyák esetében is roppant fontos dolog, ezáltal ugyanis egészséges lesz a kutya bőre, szőrzete, fogai, az ínye és a körmei, másrészt, ha a kutya érzi a törődést, a gondoskodást részünkről, azáltal még jobban elfogad majd minket vezetőnek. A rendszeres ápolás nem mindig kellemes a kutyának, de el kell érnünk, hogy ez a foglalatosság - mivel napi vagy heti szinten kell ismételni - valahogy öröm legyen mind a kutya, mind a gazdi számára.


Ha a kutya nem hagyja magát, parancsoljunk rá, hogy üljön nyugodtan, persze nem kell bántani, de lehetünk erélyesek vele. A testápolás fizikai kontaktus a kutya és a gazdi között, amit egy idő után a kutya értékelni fog, de adhatunk utána kedvencünknek jutalomfalatot is.


 

 

A fejápolás

Az a legjobb, ha hetente megvizsgáljuk a kutya fülét, szemét és a fogait. A ráncos bőrű fajták különös gondozást igényelnek (például a shar-pei), ezek ugyanis hajlamosabbak a különféle bőrbetegségekre.


Elsőként nedves vattával óvatosan törölgessük meg a kutya szemét, mindkét szemhez külön vattát használjunk. Ha észrevesszük, hogy a kutya szeme váladékozik vagy be van gyulladva, a legjobb állatorvos tanácsát kérni.


 

 

A szem után következzen a fül! Hajtsuk fel a kutya fülét és ismét nedves vattával, óvatosan törölgessük ki. A füleknél ugyanaz érvényes, mint a szemnél, mindig új vattát használjunk egy új testrész ápolásához. S ami aranyszabály: soha ne nyúljunk a hallójáratokba!


Nézzük a ráncokat! Ezeket rendszeresen kell tisztítani, ezáltal elkerülhetjük, hogy a piszok vagy az elhalt bőr és baktériumok összegyűljenek a redőkben. Ezek ugyanis egy idő után irritálni fogják a bőrt és el is fertőződhetnek.


 

 

A fogápolás

A fogak és az íny állapotát szintén ajánlatos hetente ellenőrizni. Ha fogkőlerakódást vagy az íny gyulladását észleljük, azonnal vigyük a kutyust orvoshoz, mert a vége egy visszafordíthatatlan ínygyulladás, ínysorvadás lehet.


Amit mi tehetünk, az annyi, hogy egészen puha fogkefével és sós vízzel vagy speciális fogkrémmel megmossuk a kutyus fogát.

 

A körömápolás

A körömápolás szintén nagyon fontos része a kutya gondozásának. Minden mancson nézzük át a lábujjak közötti részt, majd nedves vattával távolítsuk el az esetleges piszkot, szennyeződést. Előfordulhat, hogy kis kavicsdarab szorult oda, ami hosszú időt eltöltve a kutya lábujjai között felsértheti azt.


A lábak ápolásának nagyon kényes része a köröm lecsípése. Szerencsésebb smirglit vagy körömráspolyt használni és csak reszelni a körmöt, nehogy a körömben húzódó idegvégződést megsértsük. Ha bizonytalanok vagyunk, inkább állatorvossal vagy kutyakozmetikussal végeztessük ezt a műveletet.S ezzel kész is van kedvencünk! Ezt a pár apró műveletet, ha rendszeresen végezzük el, egészséges és vidám kutyust kapunk. Ennyi fáradságot ez ugye mindenkinek megér?!

 
 

 

Képgaléria


Utolsó képArchívum

Naptár
<< Szeptember / 2019 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 89283
Hónap: 1021
Nap: 32